Nivelurile globale de dioxid de carbon și ale temperaturilor aerului sunt în creștere an de an peste nivelurile preindustriale. © Creative Commons.
Planeta noastră se încălzește. O încălzire naturală este de așteptat datorită expansiunii treptate a Soarelui și micilor schimbări ale orbitei Pământului. În timp ce, astfel de efecte pot fi prezise, ele nu pot explica încălzirea rapidă pe care o avem acum. Această încălzire se accelerează ca urmare a dezvoltării industriei și turismului. Se confirmă o altă predicție, făcută de un om de știință suedez în urmă cu 150 de ani, și anume faptul că o creștere a unor gaze ar putea face ca atmosfera să capteze mai mult din căldura soarelui. Cea mai șocantă creștere a temperaturii din ultimii 70 de ani poate fi explicată prin creșterea nivelului ”gazelor cu efect de seră”.
Doisprezece ani de retragere în ghețarului norvegian Briksdal, care acoperea lacul doar cu un deceniu mai devreme. © Mateusz Kurzik / Oleg Kozlov / Shutterstock
Temperatura în creștere a pământului are două efecte principale. Cel mai gradual efect este topirea treptată a gheții în regiunile polare. Ghețarii din Antarctica și Groenlanda se topesc și curg mai repede. Gheață care acoperă terenurile se topeaște și se scurge în mare, astfel, nivelurile mărilor din întreaga lume, vor crește probabil,cu un metru în acest secol. Efectul este mai rapidă în schimbările climei, care sunt asociate cu modificări ale temperaturilor mării și modelelor meteorologice afectate de temperaturile marine. Mai mulți vapori de apă se ridică în atmosferă din mările calde și schimbarea modelelor meteorologice dau unor zone mai multe ploi și furtuni decât în mod obișnuit. În schimb, alte zone se confruntă cu perioade mai lungi de secetă și a lipsei de apă stocată.
Ce se întâmplă când clima se schimbă
Inundații în Thailanda © Atikan Pornchaprasit / Shutterstock
Populațiile umane au devenit mari datorită dezvoltării agriculturii pe parcursul mai multor milenii de vreme blândă. Cu toate acestea, creșterea actuală a temperaturii globale amenință oamenii și natura în patru moduri: inundații, foc, foamete și boli. Inundațiile devin și mai catasrofale prin creșterea mărilor în zonele joase și efectul ploilor abundente care spală solul în alte părți. Perioadele lungi de secetă fac ca vegetația să se usuce, apoi să ardă în incendii devastatoare. Seceta și inundațiile afectează vegetația ca hrană pentru oameni și animale, provocând foamete care poate fi înrăutățită prin lipsa apei potabile. Aceste efecte fac, de asemenea, plantele și animalele vulnerabile la bolile tropicale, care se răspândesc spre poli în noul climat mai cald.
Incendiu în SUA © ARM / Shutterstock
Nivelul dioxidului de carbon crește odată cu creșterea arderii combustibililor fosili, inclusiv cărbune, petrol și gaze. Chiar dacă am înceta arderea acestor combustibili, actuala creștere treptată a temperaturii îi va trebui multe decenii pentru a se inversa. Un pericol și mai mare este că creșterea temperaturii poate atinge un punct de basculare din care este foarte greu de inversat. Acest lucru face ca distrugerea unor păduri tropicale uriașe să fie extrem de îngrijorătoare. Dacă pădurile se pierd în urma incendiilor sălbatice și solurile devin aride datorită secetei, localnicii trebuie să se mute. Mai mulți oameni vor fi strămutați dacă creșterea nivelului mării ajută furtunile să inunde orașele de coastă. Ar putea acest risc de deplasare să atragă atenția internațională departe de soluțiile la schimbările climatice, conservarea naturii și propria noastră supraviețuire?
Ce putem face?
Noi surse de energie pentru gospodărie în Europa și Africa © Hecke61 / MrNovel / Shutterstock
Există soluții bazate pe natură pentru a ajuta mările, solurile și vegetația să absoarbă mai mult carbon. Plantarea de arbori pe suprafețe mai mari, generează gradual noi soluri, oferind posibilitatea de a depozita carbonul ca lemn în structura clădirilori. Metodele de restabilire a umidității solului prin restaurarea ecosistemului, în special în zonele de turbă, în noile păduri și agricultura regenerativă, ar putea ajuta foarte mult. Există, de asemenea, soluții inginerești proiectate. Energia electrică generată de lumina soarelui și vânt poate înlocui combustibilii fosili pentru alimentarea cu energie a caselor, a industriei și a transporturilor, cu condiția să găsim modalități de a stoca suficientă energie pentru perioadele fără vânt sau fără soare. Țările din Nord trebuie să adopte stiluri de viață mai durabile și să ajute țările din sud să facă această tranziție, pentru că toți împărțim aceeași planetă. Orice am face, trebuie să acționăm rapid, înainte de atingerea oricăror praguri de basculare climatice ireversibile.