Faună sălbatică și sănătate umană

Lucrare de artă ale virusului COVID-19 din imagistica la microscop electronic. © Shutterstock / Midnight Movement
Lucrare de artă ale virusului COVID-19 din imagistica la microscop electronic. © Shutterstock / Midnight Movement

Fauna sălbatică contribuie la securitatea alimentară și la mijloacele de trai ale multor comunități locale din lume. Cu toate acestea, este important să mâncați carne într-un mod care să fie sigur pentru sănătatea umană, precum și durabil pentru populațiile de animale. COVID-19, ca și Ebola, este cauzat de un virus care a ajuns la oameni de la animale. COVID-19 probabil a avut originea în lilieci și ar fi putut infecta alte mamifere sălbatice înaintea oamenilor. Virusurile și bacteriile au ajuns la oameni de la alte specii de-a lungul evoluției noastre. În timpul evoluției, uneori viriușii au fost beneficii. Astfel, părți ale celulelor noastre au fost inițial bacterii independente. Cu toate acestea, procesul de adaptare poate fi lent și periculos.

Riscul de deces din cauza COVID-19 este cel mai mare pentru oamenii cu vârsta de peste 60-70 de ani. Încercarea de a salva vieți a tensionat serviciile medicale din țările cu economii avansate și începe să facă acest lucru în economiile emergente. Vor exista și consecințe pentru conservare. Un efect va fi daunele răspândite asupra mijloacelor de trai, oamenii compensând prin utilizarea mai multor resurse, nu întotdeauna durabil. Cu toate acestea, pot exista și efecte benefice pentru schimbările climatice, prin faptul că oamenii învață să lucreze mai mult de acasă și folosesc mai puțin combustibil fosil pentru călătorii îndepărtate.

 

Soluții durabile

Primatele sunt bune de privit și periculoase de mâncat. © Shutterstock / Julian Popov
Primatele sunt bune de privit și periculoase de mâncat. © Shutterstock / Julian Popov

Există pași de făcut atât pentru viitor, cât și imediat. Trebuie să ne gândim foarte atent, pentru a nu face rău mediului și pentru noi înșine. De exemplu, unii oameni spun că COVID-19 este un motiv pentru care oamenii nu mănâncă alte animale chiar dacă se asociază cu ele. Cu toate acestea, oamenii s-au adaptat la viruși și bacterii provenind de la animale sălbatice și domestice timp de milenii. Corpurile noastre conțin numeroase microorganisme, în mare parte utile pentru noi. Noi ne asociem cu animalele, în tot ceea ce facem, de la microorganismele din pământul pe care se tâîrăsc copii, pâna la păsările și animalele care ne vizitează casele. Cu toate acestea, orice aliment din sălbăticie trebuie să fie sănătos și gestionat durabil.

În acest sens, trebuie să fim deosebit de atenți cu speciile strâns legate de noi. În timp ce boala epidemică pare să nu pornească de la animale cu sânge rece, precum peștele și reptilele, riscul nostru este ridicat pentru unele boli purtate de primate și lilieci. Pare înțelept să nu mănânci primate și să minimalizezi contactul cu liliecii și excrementele lor. Este foarte nechibzuit, precum și inuman, să aduci mamifere sălbatice vii în piețele alimentare. Se pune întrebarea dacă ar trebui să interzicem asocierea cu alte specii la care suntem deja adaptați sau care nu creează niciun risc de boală. Răspunsul este nu. Aceasta ar fi o prostie, mai ales atunci când utilizarea reglementată și durabilă încurajează oamenii să trăiască cu celelte specii și să le conserve ecosistemele. Mai mult, acesta este un moment în care un prejudiciu adus economiilor adaugă presiuni pentru dezvoltare, care pot dăuna mediului. Natura noastră are nevoie de tot sprijinul pe care îl poate obține de la oamenii care valorizează produsele ecosistemelor sănătoase.

 

Soluții imediate

COVID-19 urăște săpunul! © Shutterstock / Red Confidential
COVID-19 urăște săpunul! © Shutterstock / Red Confidential

Urgent, cel mai important este să nu răspândiți virusul infectând alte persoane. Cunoașterea biologiei COVID-19 ne spune că, dacă virusul nu se poate răspândi între oameni pe suprafețe umede sau în picături de apă, acesta se stinge local. Deci, fiecare dintre noi trebuie să:

• Țineți-vă departe de oameni, pentru a reduce contactul cu virusul din picăturile pe care ei le-au expirat;

• Nu călătoriți și nu vă adunați în grupuri, aceasta crește riscul de contaminare.

Purtați o mască atunci când sunteți înconjurat de mulți oameni în medii închise sau aglomerații;

• Spălați-vă mâinile și dezinfectați suprafețele pentru a preveni transferul virusului la ochi, nas sau gură. Mai mult, este recomandat să vă spălați ori de câte ori interacționați îndeaproape cu natura. Acest lucru ne ferește de mulți microbi, paraziți și toxine naturale.