Küresel karbondioksit seviyeleri ve hava sıcaklığı her yıl yükselerek artıyor. © Creative Commons.
Gezegenimiz ısınıyor. Güneşin kademeli olarak genişlemesi ve dünyanın yörüngesindeki küçük değişiklikler nedeniyle bir miktar ısınma normal olarak bekleniyor. Ancak bu tür etkiler önceden tahmin edilebilir olsa da, şu anda yaşadığımız hızlı ısınmayı açıklayamaz. Bu ısınma, insan endüstrisi ve seyahat olanakları ile hızlı bir şekilde gelişerek hızlandı. İsveçli bir bilim adamının yaptığı 150 yıl önceki çalışmada, bazı gazların artmasının atmosferin, güneşin sıcaklığını daha fazla hapsetmesine neden olabileceğine dair tahmine uyuyor. Son 70 yıldaki aşırı sıcaklık artışı; yüksek seviyede karbondioksit ve metan 'sera' gazlarının seviyelerindeki artışla açıklanabilmekte.
Norveç Briksdal buzulunda on iki yıl süren inziva. © Mateusz Kurzik/Oleg Kozlov/Shutterstock
Dünyanın yükselen sıcaklığının iki ana etkisi vardır. En büyük etki, kutup bölgelerindeki buzun erimesidir. Antarktika ve Grönland'daki buzullar eriyor ve denizlere karışıyor; böylece dünya çapında deniz seviyelerini belki de bu yüzyılda bir metre kadar yükseldi. Deniz sıcaklıklarındaki değişim ve deniz sıcaklıklarından etkilenen hava koşullarındaki değişimle ilişkili olarak iklim değişmektedir. Daha sıcak denizlerden atmosfere daha fazla su buharı yükselir ve değişen hava koşulları bazı bölgelerde normalden daha fazla yağmur ve fırtınaya neden olur. Buna karşılık, diğer alanlarda daha uzun süre kuru hava ve depolanmış su sıkıntısı yaşanır.
İklim değişince ne olur
Tayland'da Sel © Atikan Pornchaprasit/Shutterstock
Tarımın gelişmesi sayesinde insan popülasyonları büyür hale geldi. Bununla birlikte, küresel sıcaklıktaki mevcut artış, insanları ve doğayı dört şekilde tehdit etmektedir: sel, yangın, kıtlık ve hastalık. Alçak bölgelerde yükselen denizler ve başka yerlerdeki toprağı götüren şiddetli yağmur selleri daha da kötüleştirir. Uzun süreli kuru hava, bitki örtüsünün kurumasını ve ardından orman yangınlarını da daha olası hale getirir. Kuraklık ve sel, bitki örtüsünü insanlar ve diğer hayvanlar için besin olarak etkiler ve içme suyu kıtlığı ile daha da kötüleşebilecek kıtlıklara neden olur. Bu etkiler aynı zamanda bitkileri ve hayvanları yeni sıcak iklimde kutuplara doğru yayılan tropikal hastalıklara karşı savunmasız hale getiriyor.
ABD'de Orman Yangını © ARM/Shutterstock
Karbondioksit seviyesi, kömür, petrol ve gaz dahil olmak üzere fosil yakıtların daha fazla yanması ile yükselir. Bu yakıtları yakmayı bıraksak bile, mevcut kademeli sıcaklık artışının tersine dönmesi on yıllar alacaktır. Daha da büyük tehlike ise sıcaklık artışının tersine çevrilmesi çok zor olan bir noktaya ulaşmasıdır. Devasa tropik ormanların yok edilmesini son derece endişe verici. Diğer ormanlık alanlar da orman yangınları ve kuraklık nedeniyle kaybedilirse, yerel halk göç etmeli. Deniz seviyesindeki artış, fırtınaların kıyı şehirlerini su basmasına sebep olursa daha fazla insan göç edecek. Böyle bir göç riski, uluslararası dikkati iklim değişikliğinden, doğa koruma ve hayatta kalmamız için çözümlerden tamamen uzaklaştırabilir mi?
Ne yapabiliriz?
Avrupa ve Afrika'da yeni ev enerji kaynakları © Hecke61/MrNovel/Shutterstock
Denizlerin, toprakların ve bitki örtüsünün daha fazla karbon emmesine yardımcı olacak doğaya dayalı çözümler var. Ağaçların çok daha yaygın bir şekilde dikilmesi, yavaş yavaş yeni toprak üretir ve ayrıca karbonu binalarda kereste olarak depolama fırsatı verir. Özellikle turbalıklarda, yeni ormanlık alanlarda ve yenilenebilir tarımda ekosistem restorasyonu yoluyla toprak nemini geri kazanma yöntemleri büyük ölçüde yardımcı olabilir. Ayrıca mühendislik çözümleri de var. Güneş ışığı ve rüzgardan üretilen elektrik için yeterli enerjiyi depolamanın yollarını bulabilirsek, evlere, sanayiye ve ulaşıma güç sağlamak için fosil yakıtların yerini alabilir. Kuzey ülkelerinin daha sürdürülebilir yaşam tarzlarını benimsemesi ve güney ülkelerinin bu geçişi yapmasına yardım etmesi gerekiyor, çünkü hepimiz aynı gezegeni paylaşıyoruz. Ne yaparsak yapalım, kırılım noktasına ulaşmadan hızlı hareket etmeliyiz.