میزان جهانی دی اکسید کربن و دمای هوا سالانه به نسبت دوران قبل از صنعتی شدن افزایش می یابد.© Creative Commons.
سیاره ما درحال گرم شدن است. میزانی از این گرم شدن به دلیل بزرگ شدن خورشید و تغییرات جزئی در مدار زمین قابل پیش بینی است.با اینکه این تغییرات قابل پیش بینی هستند ولی قادر به توضیح گرمایش حال حاضر نیستند. این گرمایش با صنعتی شدن و سفرها شتاب گرفت. این تغییرات با پیش بینی یک دانشمند سوئدی در 150 سال پیش تطابق دارد. او میگفت افزایش برخی از گازها منجر به گیر افتادن انرژی خورشیدی بیشتری در اتمسفر میگردد. افزایش نگران کننده دمای هوا در 70 سال گذشته را میتوان با افزایش میزان "گازهای گلخانه ای" که فراوانترین آنها دی کسید کربن و متان است توجیه کرد.
.
12 سال عقب نشینی در کوه های یخی Briksdal نروژ که البته یک دهه گذشته سطح کامل دریاچه را پوشانده بودند. © Mateusz Kurzik/Oleg Kozlov/Shutterstock
افزایش دمای کره زمین دو اثر مهم خواهد داشت. اثر تدریجی اصلی آن بر ذوب شدن یخهای نواحی قطبی می باشد. صخره های یخی قطب جنوب و گرینلند در حال ذوب شدن و جریان بیشتر هستند. پراکنده شدن یخهای پوششی و حل شدن آنها در آب دریا منجر به بالا آمدن سطح آب دریاها در دنیا می شود که تقریبا در طول یک یک قرن گذشته نزدیک به یک متر بوده است. اما اثر سریع این پدیده تغییرات آب و هوایی است که به همراه تغییر دمای آب دریاها سبب تغییر الگوهای اب و هوایی متاثر از دمای آب می گردد. بنابراین پدیده، بخار آب بیشتری به اتمسفر از طریق آبهای گرم شده دریاها خواهد رسید و سبب تغییر الگوی بارش و بارندگی و طوفان بیش از حالت نرمال در برخی مناطق می گردد. همچنین سایر مناطق با دوره های خشکسالی طولانی تر و کمبود منابع آبی مواجه میشوند.
زمانی که آب و هوا تغییر کند چه اتفاقی می افتد
سیل در تایلند © Atikan Pornchaprasit/Shutterstock
جمعیتهای انسانی قدردان توسعه کشاورزی به واسطه هزاران سال آب و هوای مساعد بوده اند. حال، گرمایش جهانی به چهار طریق طبیعت و انسانها را به خطر می اندازد: سیل، آتش سوزی، قحطی و بیماری. سیلها آثار مخرب تری در مناطق کم ارتفاع بوسیله بالا رفتن آب دریا ها و مناطقی که بارندگی زیاد سبب فرسایش خاک گردیده را دارند. دوره طولانی مدت خشکسالی گیاهان را بیشتر در معرض خشکیدگی قرار داده که سبب آتش سوزی های وحشی میگردد. خشکسالی و سیل بر گیاهان به عنوان غذای انسانها و سایر حیوانات اثر گذاشته و سبب قحطی گردیده که با کمبود آب آشامیدنی میتواند اوضاع بدتری را رقم بزند. این اثرات سبب مواجهه بیشتر گیاهان و جانوران با بیماری های استوایی می گردد که در گرمایش جهانی امکان گسترش بیشتری به سمت قطبین به دلیل شرایط جدید گرمایی دارند.
آتش سوزی های وحشی در آمریکا © ARM/Shutterstock
میزان دی اکسید کربن بدلیل استفاده از سوختهای فسیلی به مانند ذغال سنک،نفت و گازافزایش یافته است.اگر حتی ما هم اکنون مصرف این سوختها را متوقف کنیم افزایش کنونی و تدریجی دما دهه ها طول میکشد تا معکوس گردد. خطر بزرگتر این است که افزایش دمای هوا به یک نقطه اوج برسد که بسیار سخت به حالت قبلی برمی گردد. این موضوع خطر تخریب گسترده جنگلهای استوایی را بسیار نگران کننده می کند. سایر جنگلها نیز به خاطر آتش سوزیهای وحشی و زمینها به خاطر خشکسالی از دست بروند جوامع محلی ناچار به کوچ می گردند. مردم بیشتری نیز به دلیل افزایش آب دریاها و طوفانها و غرق شدن شهرهای ساحلی مجبور به کوچ خواهند بود. آیا این ریسک آوارگی توجه جامعه جهانی برای راه حل هایی در مورد تغییرات آب و هوایی، حفاظت حیات وحش و بقای بشر را جلب خواهد کرد؟
چه میتوانیم بکنیم؟
ذخایر انرژی نوین خانگی در اروپا و آفریقا © Hecke61/MrNovel/Shutterstock
راه حلهای طبیعی برای کمک به جذب کربن بیشتر در دریا ها، خاک و گیاهان وجود دارد. کاشت گسترده درختان به صورت تدریجی سبب تولید خاک گردیده و فرصت ذخیره شدن کربن در تنه درختان را فراهم می آورد. روشهای بهبود رطوبت خاک بوسیله احیای اکوسیستمی به صورت قابل توجه در پیت لند ها، جنگلهای تازه کاشت و کشاورزی احیا کننده میتواند مثمر ثمر باشد. همچنین در این خصوص راه حلهای مهندسی نیز وجود دارد. الکتریسیته تولید شده به وسیله نور خورشید و باد میتواند جایگزین انرژی مورد نیاز کارخانجات، منازل و حمل و نقل گردد. همچنین با کشف راه های تازه برای ذخیره سازی انرژی برای زمانهای آرام و تاریک میتوان چاره ای اندیشید. کشورهای شمالی لازم است راه و رسم زندگی پایدار را بیشتر به کار گیرند و به کشورهای جنوبی برای گذر از این شرایط کمک کنند. زیرا همه ما در کره زمین سهیم هستیم. هر کاری لازم است را باید هرچه سریعتر انجام دهیم قبل از اینکه به نقاط اوج بحرانی برسیم.